Xəzərdə balıq tutmaq niyə qadağan edilmişdi? – Dəhşətli səbəb

Xəzərdə balıq tutmaq niyə qadağan edilmişdi? – Dəhşətli səbəb

Ermənilərin azərbaycanlılara qarşı törətdiyi vəhşiliklər və qətliamlar haqda daha bir məlumat yayılıb.

AzerTimes xəbər verir ki, faktları alim Zaur Əliyev açıqlayıb.

O bildirib ki, 1921-1922-ci illərdə Bakıda Xəzər dənizindən tutulan balıqları yemək rəsmən qadağan edilir:

“Kütləvi zəhərlənmə hallarının bütün Bakı və ətrafında baş verməsindən sonra bu qərar verilir. Amma heç kim “niyə insanlar balıqdan zəhərlənir” sualına cavab vermir. Bunun səbəbini isə hazırda KQB arxivlərində məxfi saxlanılan məlumatlarda və orda uzun müddət işləmiş A.M.Tagıyevin izahatında görmək olar.

A.M.Tagıyevin izahatından: “M.C.Bagırovun vaxtında DTK-da azərbaycanlı müstəntiqlər də var idi. Amma onlara “ciddi” işləri vermirdilər. Ciddi işləri Şеr, Qinman, Borsov, Markaryan, Qriqoryan, Aruşanyan, Ovannesyan, Avanesov, Ohanesyan va başqa “yanlar” aparır, Azərbaycan-türk alimlərindən, ziyalılarından, görkəmli dövlət və hərbi xadimlərdən intiqam alırdılar. Məsələn, bir azərbaycanlı alimi üç erməni – Markaryan, Qriqoryan va Ohannesyan doyüb yüz cür işgəncə verir va deyirdilər ki, sən millətçisən”.

“Azərbaycanlıların kameralarına ruslarla ermənilər o qədər su tökürdülər ki, onlar boğulurdular və meyitlərini dənizə atırdılar. Elələri var idi ki, diri-diri əllərini və ayaqlarını kəndirləyib, bellərinə daş bağlayırdlar və dənizə atırdılar. Yüzlərlə insanın diri-diri dənizdə boğulmasından sonra onların meyitlərini balıqlar yeyirdilər və bu balıqları da tilova düşüb satışa çıxan kimi zəhərlənmə verirdi. Ona görə Bakıda və ətrafında dənizdən balıq tutmaq rəsmən qadağan edildi” (Ашнин Ф.Д., Алпатов Б.М., Насилов Д.М., Репрессированная Тюркология. М. 2000. стр.70)”.

Teqlər: