Uzunömürlülüyün sirri: hər dərdin çarəsi…

Uzunömürlülüyün sirri: hər dərdin çarəsi…

Yaponların suşidən tutmuş salatlara qədər demək olar ki, hər reseptdə istifadə etdiyi küncüt qida dəyəri yüksək olan toxumdur. Tərkibindəki vitaminlər, minerallar, antioksidanlar və yağ turşuları sayəsində bir çox sağlamlıq problemlərinə yaxşı təsir edir.

AzerTimes Medicina.az-a istinadən küncütün faydalarını təqdim edir:

Ürəyi qoruyur

Küncüt xolesterolu aşağı salan və qan təzyiqini tənzimləyən lignanlar və fitoestrogenlərlə zəngindir. Tərkibində infarkt riskini azaldan E vitamini də var.

Sümükləri möhkəmləndirir

Küncüt sümük sağlamlığı üçün vacib olan kalsium, maqnezium və fosforla zəngindir. Bu minerallar sümük sıxlığını artırmağa və osteoporozun qarşısını almağa kömək edir.

Xərçəngin qarşısını alır

Susamda olan antioksidantlar sərbəst radikalların yaratdığı hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alaraq xərçəng riskini azaldır.

Şəkərli diabet riskini azaldır

Küncüt toxumları qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edən maqnezium və liflə zəngindir.

Həzmi asanlaşdırır

Küncüt toxumları həzm sisteminin düzgün işləməsinə kömək edən liflə zəngindir. Bu sayədə qəbizlik kimi problemlərlə mübarizəni asanlaşdırır.

Dəri sağlamlığını qoruyur

Susamda olan E vitamini və antioksidanlar dəri hüceyrələrini zədələnmədən qoruyur və qocalma əlamətlərini gecikdirir.

Saç tökülməsinin qarşısını alır

Küncüt saç böyüməsini təşviq edən və saç tökülməsinin qarşısını alan B vitaminləri ilə zəngindir.

Küncüt istehlak edərkən nəzərə alınmalı olan bəzi məqamlar da var. Bu toxum bəzi insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Həddindən artıq yeyildikdə küncüt ishal və qarın ağrısı kimi problemlərə səbəb olur.

Teqlər: